niedziela, 25 listopada 2012

Pycha

Wielka pycha z czasów dzieciństwa :)

 Znacie ten przysmak? Jeśli nie, szybko go Wam przybliżę. Warto :)

Składniki:
bułki kajzerki
jajka
mleko
przyprawy (sól i pieprz)
żółty ser

Ścinamy wierzch bułek i wydrążamy je pozbawiając niemal całego miąższu. Środek skrapiamy mlekiem i wbijamy jajko (wybierajcie niewielkie jajka, tak by się zmieściły w bułce). Solimy i pieprzymy jajko i wio do nagrzanego piekarnika ( jakieś 150 stopni). Czas pieczenia to ok 15- 20 minut ale warto kontrolować stan bułek zaglądając co jakiś czas. Jeśli jajka się już zetną, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy bułki i kładziemy na ich wierzch żółty ser. Znowu do piekarnika na 2-3 minuty by ser się rozpuścił.
I jemy :)
 

smacznego
Aga

44 komentarze:

  1. Nie znałam tego, ale brzmi apetycznie ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Odezwał się we mnie właśnie głodny student xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam.. zrobiłam się głoda. Nie ma bułek... spokojnie wyślę kogoś po zakupy.
    Pachnie aż tu...mmmm :D
    Smacznego Aga :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super! ja lubię wszystko co jest z jajami;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam tego, ale nabrałam ochoty na takie proste cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie znałam tego, fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja takiego czegos nigdy nie jadłam ;) chętnie kiedyś wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. zjadłam a znowu mi ślinka cieknie :))) dobrze że już pora obiadowa i gulasz dochodzi :))

      Usuń
  9. wszyscy mnie dziś 'denerwują', przed chwilą koleżanka faworkami teraz moja imienniczka bułą :) jak możesz :):):)
    wygląda pysznie :) i co ważne proste do wykonania :D to lubię.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem Ci, że to danie jest dla mnie niespodzianką :) Do tego posypać to jeszcze ziołowymi przyprawami i aromat unoszący się wokoło :) Smacznego, dzięki za smak! Pozdrawiam, Blogging Novi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastyczna przekąska :) też widzę tu jeszcze zioła i kawałek pomidora :) na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji.

      Usuń
    2. próbowałam z ziołami ale zabijają ten konkretny smak :))

      Usuń
  11. ha, ale ekstra...pierwsze widzę, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie znałam tego ale chyba warto wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto, mało pracy a efekty- mniam...

      Usuń
  13. Ja także nie znałam wcześniej tego przepisu, ale na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie proste, a może być takie pyszne! Więcej tego typu przepisów proszę. :P
    P.S.: Jutro zrobię na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysl, nie znalam tego przepisu, w dziecinstwie podobnym przysmakiem byl chleb moczony w jajku i smazony na patelni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, to też jadłam :D albo pieczywo tostowe w jajku, czasem z serem żółtym na wierzchu

      Usuń
  16. Ja też nie znałam, kiedyś być może wrócę do tego posta i spróbuję, bo teraz jestem tak najedzona, że pękam w szwach ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie znam tego smaku z mojego dzieciństwa ale na pewno spróbuję wyczarować coś takiego w mojej kuchni i być może dla mojej 4-letniej córki kiedyś to będą wspomnienia smaków z dzieciństwa.
    Pozdrawiam LaFaMi

    OdpowiedzUsuń
  18. Znam w innej wersji z chlebem:) Jednak przy najblizszej okazji przetestuje z bulka:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. WYkonałam i było pyszne tyle że dodałam trochę cebulki na dno zapraszam do obejrzenia mojego dzieła ;p http://trendy-trendy95.blogspot.com/2012/11/buki-z-jajkiem.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy tego nie jadłam, ale wygląda pysznie :) Coś czuję, żo to będzie moje sobotnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zostawiaj komentarzy w stylu "zapraszam do mnie", linków do bloga etc. Mój blog to nie miejsce na czyjąś reklamę.
Dziękuję :)