środa, 10 kwietnia 2013

olejkokosowy.pl

Jakiś czas temu trafił do mnie olej kokosowy ze strony olejkokosowy.pl
Wpadł w przepastne czeluści lodówki i zapomniałam o nim. O wstydzie. Całkiem niedawno porządkując lodówkę natknęłam się na słoik i pełna wyrzutów sumienia jak kosz po sprzątaniu lodówki pełny wyschniętych ogórków czy twardej jak kamień kiełbasy postanowiłam - używam!
I użyłam. Nie raz, nie dwa. Zużyłam do ostatniego pachnącego kokosem okruszka. Został słoik i moje wrażenia. Ciekawi? :)



                                                                   Kilka słów od producenta                                                   

Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia". Kokosy zawierają wiele składników odżywczych, a także leczniczych. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez jego mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec.

Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych tłuszczów jest niższa kaloryczność. Kwasy tłuszczowe oleju kokosowego zbudowane są z łańcuchów średniej długości, co przekłada się na to, że tłuszcz jest zamieniany na energię, a nie – jak w przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych – magazynowany w postaci złogów i niechcianych zapasów. Zatem spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę zbędnych kilogramów.

Jest stosowany w przemyśle spożywczym. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba. Znakomicie sprawdza się przy smażeniu potraw, ponieważ można go podgrzać do bardzo wysokiej temperatury; jest doskonały do smażenia warzyw, konsystencja masła natomiast powoduje, że świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, a także idealnie zastępuje masło w pieczeniu.

Olej kokosowy znajduje również zastosowanie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na całe ciało, efektem są elastyczna skóra i błyszczące zdrowe włosy. Stosowany systematycznie spowalnia proces starzenia się skóry.
źródło olejkokosowy.pl
Pojemność: 0,2 kg; 1kg
Cena: 18zł (0,2kg) 75zł (1kg)

Do kupienia KLIK

                                                                    Moja opinia                                                                        

Olej kokosowy to dla mnie żadna nowość. Znam, lubię i stosuję z powodzeniem od kilku lat. Na początku tylko na włosy, potem na ciało. Gdy moje włosy zwiększyły swą porowatość i olej przestał im pomagać, używałam go na końcówki w celu zabezpieczenia. A latem na wilgotne ciało zaraz po prysznicu- mmm :)
Ten olej jednak zaskoczył mnie. Zapachem. Pachnie przepięknie kokosami, dość intensywnie. Moje poprzednie oleje albo w ogóle nie pachniały albo nuta kokosowa była bardzo subtelna. Ten to czysty kokos.
Dlatego tym razem, po kilku użyciach kosmetycznych, postanowiłam wykorzystać go kulinarnie ;)
Olej został wykorzystany i nawet nie protestował. Zaś jedzenie.... kurczak, schabowe, placuszki, naleśniki... poezja. Kokosowa rzecz jasna.
Jak najbardziej polecam :)

pozdrawiam
Aga

26 komentarzy:

  1. Jeśli pachnie tak pięknie kokosem to już go lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. też używałam:)) na włosy nie bardzo mi pomagał, ale ciało nim posmarowane pachnie cudnie! szczególnie, że lubię kokosanki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie Edytko masz wysoko porowate włoski

      Usuń
  3. moje włosy wolą lżejsze oleje, ciało też ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież kokos nie jest jakiś ciężki :)

      Usuń
  4. Uwielbiam jego zapach! Do tej pory miałam olej Sunniva med, ale kupiłam go za drogo. Potem natknęłam się na stronę producenta efavit.pl i tam znalazłam cały litr za 50 zł. Teraz nieco zdrożał, ale i tak warto. Natomiast chciałabym przetestować ten, o którym Ty piszesz w celu sprawdzenia, czy czymś się różnią. Bo ten od Efavitu niczym się nie różnił z Sunnivą, a ten drugi kosztował 10 zł za 50 ml, więc różnica w cenie jedynie, ale jaka kolosalna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korah, ja do tej pory kokos kupowałam na ZSK czy mazidlach, raz w sklepie ze zdrową żywnością. Ten pachnie najbardziej intensywnie

      Usuń
  5. Moje włosy go pokochały, czas sprawdzić, czy pokocha i podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno :) do tego jest mniej kaloryczny niż inne oleje, polecam :)

      Usuń
  6. Kupiłam sobie olej kokosowy, ale jeszcze nie miałam okazji przetestować. Ale ja go kupiłam bardziej z myślą o kuchni niż pielęgnacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej w kuchni się sprawdzi :)

      Usuń
  7. Ja także używam oleju kokosowego na włosy i jako smarowidło do ciała.
    Tyle, że mój niestety nie pachnie, jest więc rafinowany. Czy jego działanie może być przez to słabsze? Następnym razem skuszę się na ten opisywany przez Ciebie, chciałabym wykorzystać go także w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strefo Zmysłów, też miałam rafinowany i faktycznie prawie nie czułam woni kokosa. Czy gorszy... na włosy może być

      Usuń
  8. Jaki zbieg okolicznosci! Wlasnie dzis dostalam paczuszke z olejem kokosowym :) Pierwsze wrazenia - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Używam oleju kokosowego już od dawna i jest praktycznie niezbędny w mojej pielęgnacji włosów. Najwyższy czas sprawdzić jego inne zastosowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż mi smaku narobiłaś na kurczaka w sosie carry z mlekiem kokosowym.... argh. A akurat nie mam! No nic... pocierpię ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Narobilas mi smaka!!!juz czuje potrawy pachnace kokosem...mniam!musze go kupic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kup, olej kokosowy jest mniej kaloryczny i ma wyższą temp topnienia, warto naprawdę.

      Usuń
  12. Agus, czy potrawy smażona na tym oleju przejmują smak kokosa ? jesśli tak czy jest on bardzo intensywny czy raczej delikatny?
    Od dawna ostrzę zeby na kokosa i jakos sie nie udawało ale skoro Ty polecasz ten to do podjęcia decyzji jestem coraz bliżej :)
    pozdr
    P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PaniPa, tak bardzo nie przechodzą tym kokosem, wczoraj robiłam kurczaka w miedzie z olejem kokosowym i ziemniaczki smażone na kokosie, aromat niezwykle subtelny. Bardziej dla samych efektów zdrowotnych sięgam po tej olej niż dla późniejszego intensywnego zapachu potraw

      Usuń

Nie zostawiaj komentarzy w stylu "zapraszam do mnie", linków do bloga etc. Mój blog to nie miejsce na czyjąś reklamę.
Dziękuję :)